Tanaman Yakon (Yacon) adalah spesies yang berasal dari Columbia
dan Argentina. Secara tradisionalnya Yakon ditanam untuk ubinya (umbisi)
yang agak manis. Ubi Yakon mengandungi sebatian yang dipanggil inulin, iaitu
bahan yang memberikan rasa manis pada ubi ini.
Pokok Yakon boleh tumbuh sehingga mencecah ketinggian 2 m, menghasilkan bunga seperti bunga matahari, tetapi agak kecil.
Tanaman ini hampir tidak diketahui selain dari tempat asalnya, sehinggalah pada awal 2000 tanaman ini dilaporkan berjaya menurunkan kandungan gula dalam darah oleh penyelidik Jepun.
Kini beberapa syarikat telah menghasilkan produk sirap Yakon dan teh Yakon yang mula dikenali di kalangan pengidap diabetik.
Pokok Yakon boleh tumbuh sehingga mencecah ketinggian 2 m, menghasilkan bunga seperti bunga matahari, tetapi agak kecil.
Tanaman ini hampir tidak diketahui selain dari tempat asalnya, sehinggalah pada awal 2000 tanaman ini dilaporkan berjaya menurunkan kandungan gula dalam darah oleh penyelidik Jepun.
Kini beberapa syarikat telah menghasilkan produk sirap Yakon dan teh Yakon yang mula dikenali di kalangan pengidap diabetik.
Semaian Yakon |
Anak pokok Yakon |